fbpx

Zenészek mentora, hangok dizájnere: a producer

Írta: starthang.com
//

Interjúalanyunk zenei producer, minőségi audioprojektek megálmodója, életrehívója. Bejegyzésünkben arra keressük a választ, hogy mit és hogyan csinál egy producer, mitől igazán jó a dal, hogyan képes minőségit alkotni egy zenei kreatív csapat, – és végül – milyen mértékben járul hozzá a márkaépítéshez a hang? Tóth Zsigmonddal beszélgettünk.

Mit csinál és hogyan dolgozik egy zenei producer?

Sokan azt gondolják, hogy a producer szó nem hordoz igazi teljesítményt, de ha kicsit is betekintünk a dolgok mögé, bátran kijelenthetjük, hogy a munkája a zeneszerzővel egyenértékű, sőt sok esetben jócskán túl is mutat rajta.

A zenei producer fogja össze a zenészeket, hangszerelést, hangzást, neki van a legnagyobb befolyása az adott szerzeményre.

Egy csapásirányt mutat a produkcióban résztvevőknek, ezzel is gördülékennyé teszi a munkát. A folyamat általában kétféle módon indul. Vagy úgy, hogy egy dalszöveggel és konkrét dallamokkal rendelkező szerzeményt öltöztet fel zenészekkel, zenekarral, vagy egy zenei alapra (amit a producer készített el előre), keres énekest aki tartalommal tölti meg a zenét.

Hogyan néz ki az alkotás folyamata az ötleteléstől a kész produktumig?

Minden attól függ, hogy mi a cél. Ha a cél az, hogy a mai trendeknek megfelelő felszínes tartalommal ellátott zenét készítsünk, akkor természetesen azt sémák alapján meg lehet csinálni viszonylag gyorsan. Gondolok itt a már bevált harmóniavezetésekre vagy ritmusképletekre. Ezzel persze nem nézek le senkit aki “tömeggyártásban” dolgozik. De van egy sarkított másik oldal is (jómagam is inkább ilyen vagyok), hogy hosszú hónapokig tökéletesítjük a dolgokat, hogy legalább az önmagunk felé támasztott elvárásoknak megfeleljünk mind zeneileg mind tartalmilag. Ez nem azt jelenti, hogy csak nagy szenvedések árán születnek a dalok. Ez általában soha nem így van. Maga az alapötlet általában pár óra alatt kész van. De a megfelelő szövegi tartalom amivel azonosulni tudunk, a tökéletes zenészek felkutatása, ezzel mind-mind idő telik el. Ha ezeket megtaláltuk következik egy összeszokás, megismerjük egymást, egymás érzéseit, gondolatait. Nyálasnak hangzik, de nagyon fontos része az egésznek. Képzeld el például, ha összeraktok egy albumot egy énekessel, de amikor végre zenélni kellene menni, nem vagytok hajlandóak beülni egymás mellé a turnébuszba.

Ha zenekarról beszélünk, akkor valaki hoz egy pici dallamkezdeményt, dalszöveget, lehet az akár egy sor is és aztán ha mindenki képes az egóját megfelelően kordában tartani, akkor elkezd formálódni egy szerzemény. Itt már jelen van producer aki irányt mutat, vezeti az embereket, aki nem csak a zenész fejével gondolkozik, hanem megpróbálja messzebbről szemlélni az egész művet. Hozzáteszem, hogy zenekaroknál nem mindig mondanák producernek azt aki átlátja a dolgokat, hanem csupán ő a véleményvezér a csapatban, akiben mindenki bízik zeneileg és akire mindenki hallgat, de a funkciója ugyanaz mint egy zenei producernek. Amennyiben nem zenekarról beszélünk a folyamat akkor is ugyanez, mármint egy dallam vagy szövegkezdemény, vagy ritmuskezdeményből formálódik ki a majdani végeredmény. A folyamat befejező momentuma természetesen a publikálás.

Mitől jó egy produkció?

Ha árad a zenéből az őszinteség, a hitelesség.

Milyen egyéb szakemberekkel dolgozik együtt egy zenei producer? Kinek mi a feladata a folyamatban?

A zenészeken, szövegírókon, dalszerzőkön kívül, nagyon fontos szerepe van a felvételi munkáknak vagy az utómunkáknak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy hangmérnök, aki tudja, hogy milyen hangzást szeretnénk elérni véglegesíti a zenénket, ezt hívják mastering folyamatnak. Nagyon fontos szerepe van, hiszen a cél az, hogy a zenénk a lehető legtöbb zenelejátszó eszközön kifogástalanul szóljon és azokat az érzéseket adja át amit szerettünk volna. Tegyük fel például azt, hogy valaki mellé leülünk és zongorázik nekünk. Ennek a helyzetnek van egy romantikája és magával tudja ragadni az embert. (Természetesen vonatkoztassunk el most attól, hogy milyen zenét játszik, induljunk ki abból, hogy tetszik nekünk a zene ami megszólal.) A telefonunk hangrögzítőjével felvesszük amit hallunk, hogy a későbbiekben újra élvezhessük. De amikor legközelebb meghallgatjuk a felvételt, már nem fogja azt az érzést visszaadni számunkra. Na itt jönnek be a képbe a hangmérnökök, akik a hangszerek rögzítésében (mikrofonok és hozzájuk kapcsolt hangrögzítő eszközök beállításában) és a rögzített hanganyag véglegesítésében (mastering) töltenek be kulcsfontosságú szerepet.

Milyen típusú megrendeléseket kaphatsz zenei producerként?

Amennyiben rendelkezünk referenciákkal, tudni fogják rólunk, hogy milyen zenei stílusban vagy stílusokban tudunk eredményesek lenni. Nem gondolom azt, hogy van olyan zenei producer aki minden műfajban otthon van. Teszem azt például nekem elég megerőltető lenne rock zenében dolgoznom. Nem azért, mert nem szeretem, csupán csak azért, mert nem vagyok benne otthon.

Hogyan inspirálódsz?

Emberekből, hangszerekből, érzésekből, élethelyzetekből és még sorolhatnám mi mindenből kapok ihletet. Ez ugyanúgy működik, mint bármely művészeti ágban. Engem is sok lelki behatás ér és azokból merítek.

Milyen tudásra, ismeretekre van szükség ehhez a munkához?

A kérdés az, hogy az alkotás melyik szakaszában szeretnénk részt venni. Producerként illik pár hangszert megszólaltatni, tisztában lenni a zongorán helyet foglaló hangokkal. Technikai feltételek is vannak, mind a hangszerek, stúdió berendezések minőségét illetően. Egy húr nélküli gitáron lássuk be elég nehéz gitározni. De ezek persze belépő szintek. Ahhoz, hogy el tudj kezdeni dolgozni, egy megfelelő számítógépre, DAW szoftverre, hangfalakra, hangkártyára, akusztikai körülményekre és mikrofonra lesz szükséged. Nem utolsó sorban persze a tudásra, hozzáértésre. Ez nem azt jelenti, hogy amíg ezekkel nem rendelkezel nem vághatsz bele, dehogyis. “Kérdezéssel a világból ki lehet menni” – mondta édesapám, így aztán azt tanácsolom, bátran kérj segítséget, tanácsot, szívességet tapasztaltabb kollégáktól.

Hogyan kapcsolódhat a zene, a hang a márka-kommunikációhoz?

Azt tapasztalom, hogy a cégek sokkal nagyobb hangsúlyt adnak a képi megjelenésnek. De lássuk be nagyon idegesítő tud lenni, ha például egy Youtube videó tökéletes képvilága mellé egy zajos, érthetetlen zene vagy narrálás párosul. Itt jönnek képbe a reklámzene írók, hangmérnökök, producerek. Ha meg kellene határoznom a zene, vagy a hang fontosságát egy videóban, akkor 50% és 50%-ban döntetlenre voksolnék. Na ennyire fontos a hang.

A hang a képhez hasonlón nagyon intenzíven hat az érzékekre.

Ha egy márka üzenetét szeretnénk átadni a közönségünknek, a hanggal ugyanolyan erős impressziót adhatunk, mint a vizualitással. Sokszor elég egy hanginger a fülünknek és máris asszociálunk. Hiszen ki ne rezzenne össze az iskolatáblán végighúzott nyikorgó kréta hangjától, mégha nem is látja azt.

Mesélj az aktuális zenei projektjeidről!

 • Zian

Ebben a projektemben chillout zenéket készítek. Tudom rétegzene, de nem tehetek róla, ezt szeretem. Régebben elektronikus zenéket szerkesztettem, de jelenleg már inkább az önálló gondolataim próbálom zenébe önteni. A szövegeket én éneklem fel és lehetőség szerint az összes hangszert is én szólaltatom meg, amit a számokban hallani lehet. Általában az életem valamely fordulópontján születik egy dal. Bevallom nagyon nehezen tudok szöveget írni, de amikor mégis kigurul belőlem, akkor az teljesen önazonos.

Zian YouTube csatornáját ITT találod.
 • Tomin Cherry

Ez egy most induló zenekar jazz-pop stílusban angol nyelven, remek zenészekkel, mint például: Farkas Gergely/Geriskillz (ének, rap), Fekete Kovács Kornél (szárnykürt, trombita), Szabó Tamás (dob), Kapusi Kálmán (basszusgitár, nagybőgő), és én pedig billentyűzöm benne és a zenekar producere vagyok.

 • Hallelujah Énekek

Amint van egy kis időm, keresztény énekeket dolgozok fel a saját ízlésemnek megfelelően, különféle énekesekkel, felekezettől függetlenül.

A Hallelujah Énekek YouTube csatornáját ITT találod.

starthang.com

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

  A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

  Kapcsolat

  Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

   A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.