fbpx

2021. Helyzet és trendek az online marketingben

Írta: starthang.com
//

Egy héttel a vége előtt azt hiszem kimondhatjuk, hogy 2020 eddigi életünk legkiszámíthatatlanabb éve volt. A vírus jött, látott, győzött. Fekete hattyúhoz méltóan érkezett, teljes szélességében uralja a médiát, alaposan felforgatta a mindennapjainkat, a gazdaságot, átírta közösségi létünk megszokott kliséit. Jelentős hatást gyakorol az életünk legtöbb területére. Látványos gyorsulást hozott a digitalizációban, kétségkívül nagy hatással van az online marketing jövő évi trendjeire is.

Ebben a cikkben gyors áttekintést adunk az aktuális helyzetről és a 2021-re jósolt online marketing trendekről. Megemlítünk nyolc olyan jelenséget, amelyek hatással lesznek a PR és marketing szakemberek munkamódszereire vagy akár segítséget nyújthatnak neked is, a céged jövő évi kommunikációs stratégiáját átgondolni.

1. Társadalom-tudatosság

A társadalom-tudatosság 2021 első számú trendje – az amerikai Talkwalker felmérése szerint. Ez részben köszönhető annak, hogy a Z generációs véleményvezérek, stakeholderek egyre nagyobb teret nyernek magunknak a médiában, az üzleti szférában. Már 2020-ban is egyértelmű volt, hogy ez a társadalomtudatos generáció és a jövőbeli alfa-generáció erősen hat a márkákra, a politikára és az egész társadalomra. Miután megjelentek a munkaerőpiacon, a vállalatok hamar belátták, hogy többet kell foglalkozniuk olyan témákkal, mint a mentális egészség, a klímaválság, az inkluzivitás és a társadalmi igazságosság, különben 2021-ben elavulttá válhatnak sokak szemében.

2. Digitális dezinformáció

A közösségi média mindig is elmosta a határokat a tény és a fikció között. Elég akár az Instagrammerek túlszerkesztett világára vagy a Twitteren divatos paródia-accountokra gondolni, vagy a Coviddal kapcsolatos ál-híreket szemügyre venni. A pandémia termékeny talajt biztosított a folyamatok eszkalálódásához. A képlet szerint, amikor a társadalom bizonytalan jövő előtt áll, a téves információk futótűz módjára képesek elterjedni. A hamis történetek olykor az életet is befolyásoló döntésekhez vezetnek. Ezért fontos 2021-ben erről tovább beszélni, lépéseket tenni. Várhatóan ez lesz az az év, amikor a meghatározó techcégek, a közösségi média óriások és a politika közösen szállnak majd ringbe az álhírek elhallgattatására.

3. Az óriások óriások maradnak

A mai domináns közösségi média platformok, mint a Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Twitter ugyanolyan jelentősek lesznek 2021-ben és azon túl is. Biztosak vagyunk benne, hogy számos új funkcióval igyekeznek majd javítani a felhasználói élményt, üzleti és felhasználói oldalon is gyorsan alkalmazkodnak majd a környezet kihívásaihoz. Annak ellenére, hogy mindig akadnak olyanok, akik valamelyik platform halálhírét keltik, nem valószínű, hogy jelentőségük csökkenne a 2021-es években. A felhasználók biztonsága és védelme érdekében átfogó közösségi média-szabályozásra számíthatunk. Ez szintén a fenntarthatóságuk irányába mutat. A jóslatok szerint lassan integrálják a vásárlást is a platformok.

4. Old-school marketing

A piaci trendek jönnek, mennek, visszatérnek. Egy biztos: állandó mozgásban vannak. A szabály alól a marketing sem kivétel, elég csak azokra a technikákra gondolni, amelyeket korábban elkerültünk, hirtelen újra megjelennek. A pandémia-válság és bizonytalanság idején a kommunikációs szakemberek előszeretettel térnek vissza a kipróbált, jól bevált módszerekhez, az újító ötletek helyett. Emiatt 2021-ben divatos lesz az „old-school marketing”, vagyis a márkák visszatérnek a fogyasztók egyszerűbb bevonására. Jó példa a 2020-ban reneszánszát élő podcast műfaja. A Podcastok tovább szárnyalnak a márkakommunikációban, a bizalomépítésben, tökéletes lehetőséget nyújtanak az adott közönség elkötelezéséhez.

5. Social gaming

A 2020-as kijárási korlátozások idején az emberek gyakrabban töltötték az időt videojátékokkal, mint korábban valaha. A játékban azonban már nem csak a győzelem megszerzése volt a cél, hanem a közösségi élmény újbóli és újbóli átélése. Óriási közösségek, rajongó táborok nőttek a játékokon belül és a játékokhoz kapcsolódóan. Ez a növekedés hatással van a marketing trendekre is, 2021-ben a márkák egyre inkább az olyan jól körülhatároló, releváns közösségekre koncentrálnak, mint például az online játékokat játszók. A játék minden kétséget kizáróan a szórakoztató tartalomgyártás nagy mozgatórugója lesz.

6. A PR felértékelődik

A kétirányú kommunikáció szárnyra kap 2021-ben. A márkaüzenetek sujkolása, majd a legjobb eladási mutatók remélése, a múlté. A kommunikáció ehelyett a beszélgetésről és kapcsolatról fog szólni, amelyben a beszélgetés a kapcsolatépítés origója. Eladás csakis ezután következhet. Ez mindenképp egy olyan pozitívum, amit a járvány hozott újra előtérbe. Az elköteleződés és értékesítés szempontjából a történet-mesélés méginkább kulcsfontosságú lesz. A márkák kommunikációja szofisztikáltabb, PR fókuszú megközelítést igényel majd a szakemberektől.

7. Nosztalgiamarketing

Ez is a járvány hozadéka. Tekints vissza 2019-re, és gondolj bele, hogy mennyivel jobb volt. A „régi szép időkhöz” kapcsolódó pozitív érzelmek segítenek felejteni a jelenlegi nehéz érzelmeket. És itt rejlik a nosztalgia-marketing ereje és vonzereje. Erős pozitív érzelmeket kapcsol össze a márkáddal. Szentimentális lendületet ad. A bizonytalanság és a gazdasági visszaesés idején gyakori jelenség, amikor a fogyasztók boldogabb időkhöz kívánnak csatlakozni, hogy eltereljék a figyelmet a jelenlegi helyzetről.

8. Remix az új USG

Az UGS azaz a felhasználók által létrehozott tartalom nem új keletű. De ahogyan létrejön, az viszont igen, főleg ha remixelésről beszélünk. Ez a jelenség várhatóan egyre növekszik, olyan alkalmazások révén, mint a TikTok. A remix meglévő videók, sablonok vagy ötletek összedolgozásával jön létre, a felhasználó saját személyiségének vagy ötleteinek kifejezésére. Ez a lehetőség – amellett, hogy ösztönzi a felhasználói kreativitást – várhatóan 2021-ben a trendi cégek marketingeseinek az érdeklődését is felkelti. A márkák minden bizonnyal kihasználják az alkalmat arra, hogy új közönségeket szólíthassanak meg saját remixeikkel.

starthang.com

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

    A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

    Kapcsolat

    Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

      A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.