fbpx

Hogyan támogatja a PR a munkaerő-toborzást?

Írta: starthang.com
//

Biztos ismerős az érzés: Már nem lépést tartani akarunk a világgal, hanem lehagyni azt. Sőt mostanra az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy lépéssel szeretnénk magunk előtt is járni. Ahogy kilépünk az ajtón, már azon gondolkodunk, mit veszünk majd a boltban. Az igazán előrelátó cégek pedig már azt tervezik, hogy a jövőbe fektetnek be. A lehető legjobb munkaerőt nem megtalálják, hanem magukhoz vonzzák. Ebben lehet a PR összes mesterfogása a segítségükre és most a Te segítségedre is. Vessük jobban szemügyre, melyek a legjobb toborzástámogató tippek, ha biztosra szeretnél menni, hogy megszerezd, vagy megtartsd a legjobb kollégáidat?

Ha egy kis időre le is lassultunk, de a világ az még mindig gyorsabb, mint valaha: növekszik a nyomás, nagy a verseny, telített a piac. Az elvárások még nagyobbak, megnövekedett a munkaerőigény is. Ismételjük magunkat: a cégek a legbiztosabbat akarják a legrövidebb idő alatt, épp ezért mindent bevetnek, hogy a toborzás sikeres legyen, és rátaláljanak egymásra, akiknek ez az egész aztán egy nem zéró összegű játszma lesz. Blue collar és white collar munkatársak megszerzése egyaránt. Az ilyen kapcsolatok a legkifizetődőbbek, mert mindkét oldalról megvan a motiváció. A motiváció egy olyan dolog, amivel a marketing szeret eljátszani. Csúnyán fogalmazva: ha valakit a motivációjánál ragadsz meg, rálépsz a tyúkszemére. Ez azt jelenti, hogy felkelted az érdeklődését. A Tinder is így működik: ha valaki művészhajlammal rendelkezik, imponál neki, ha beszélgetőpartnere egyszer már csukott szemmel is megfestette a Mona Lisa-t.

Mivel lehet könnyen felkelteni a figyelmet?

Ma már ott tartunk, hogy az emberek ingerküszöbét nem üti meg „akármi”. Egy teljesen sablonos, semmitmondó, arctalan álláshirdetés nem fog osztatlan sikert aratni, akármit is reprezentál a sablonon túl. A sablonosságot minden esetben kerülni kell! Ha a toborzási módszer kreatív, stílusos, annál valószínűbb, hogy megtaláljuk azt, akit keresünk – és nem feltétlen a Tinderen. Ha a Tinder egyszer kifejleszti az állásappot, ahol cégek és álláskeresők ugyanúgy húzogathatják egymást jobbra-balra, azonnal regisztrálunk. Addig pedig nézzünk meg néhány stratégiát, amelyek telitalálatnak számítanak egy toborzástámogató kampány során.

Nézd, a nagyok mit játszanak!

Az Ikea összekötötte a bútorszerelést a karrierépítéssel: a megvásárolt bútorok dobozainak belső oldalán „karrierépítési utasításokat” is láthattunk. Ezekben az utasításokban nagyrészt az volt megrajzolva, hogyan jelentkezhetsz hozzájuk a különféle meghirdetett állásokra. Mit értek el ezzel? Hogy az álláshirdetés mindenkihez eljutott, aki valaha vett valamit náluk. Így az eredmény több szempontból kiemelkedő volt: a felvett munkaerő 100%-a vásárolt már az Ikeában, és ha jelentkezett, az azt jelentette, szerette is a megvásárolt terméket.

A Microsoft szokatlan, ám annál hatásosabb kampányba fogott bele: hogy megoldják a tízszeres-százszoros túljelentkezést, a telefonszám helyett egy képletet írtak bele a hirdetésbe, amelynek a megfejtése a telefonszám volt. Így csak az tudta felhívni őket munkaügyben, aki megoldotta a képletet. Az Ikeával ellentétben a cél nem a kapott önéletrajzok mennyisége volt, hanem a kapott életrajzok minőségibbé tétele.
Mindkét verzió nyereséges, és ötletes.

Itt jön a képbe a PR

Mi hiszünk abban – és tapasztaljuk is – hogy egy PR csapat nagy mértékben meg tudja dobni az esélyét annak, hogy a megfelelő cég – jelen esetben a tiéd/tiétek – találkozhasson a megfelelő emberrel. Együttműködve a HR-rel, együttműködve a céggel. Az employer branding például azért felel, hogy a cég jó légkörének a híre szájról szájra terjedjen. Ehhez elég egy ismerős, aki ott dolgozik és tud beszélni. De nem szabad itt megállnunk: nem árt, ha a cég nemcsak szóbeszéd alapján jó hely, hanem a weboldal, a kommunikáció, a landing oldal, a sales, a hirdetés is ezt tükrözi. Így egyben egy brandet alkotva. Miért fontos ez? Mert az emberekben idegenérzetet kelt, ha egy weboldallal beszélget. Adjunk arcot a mondanivalónak: ha ember beszél, ráadásul egy kolléga, akkor a bizalomértéke nagyobb lesz egy külsős számára. Máris nyert ügyünk van. Legalábbis nyertebb, mint addig.

A HR és a PR kapcsolata

Ha egy házibuli házigazdája kifelé üvölti az utcának, hogy milyen jó a buli, de közben a bent levők unatkoznak, önmagukban a hirdetések és egyéb kreatív kampányok ugyanúgy nem érnek semmit. Miért? Mert a csomagoláson túl nincs ott a tartalom, a valódi ígéret. Épp ezért a tapasztalatunk alapján két fronton kell győznünk és meggyőznünk: meg kell győzni a külsősöket, hogy jöjjenek hozzánk, de meg kell győzni a bent lévőket is, hogy ne menjenek el „másik házibuliba”. – osztja meg gondolatait a témában Gyarmati Anett, a Start-Hang ügyvezetője.

A HR és a PR itt fonódik össze: a munkavállalók számára is következetesen kommunikálni kell, hogy „a mi bulinknál” nincs jobb. A HR feladata, hogy a PR-ral karöltve hatékony munkát végezzen a munkáltatói márkaépítés témájában. Nemcsak az a fontos, hogy hangzatos információkat csepegtessünk a potenciális jelentkezőknek, hanem az is, hogy legyen bentről valaki, aki lojális, és kiáll a publikum elé. Ezt pedig csak úgy érjük el, ha van olyan, aki az arcát adja az ígéretnek. Egyszerűen megkerülhetetlen befelé is közvetíteni, hogy a munkahely megbecsüli az alkalmazottakat és köszöni szépen, hogy annak idején ők is hallgattak hívogató szavakra. Sőt, ennél még fontosabb, hogy olyan folyamatokat fejlesszen együtt a PR és a HR, amely már túlmutat a jelenlegi helyzeten. Könnyen kommunikálható, de igazi emberi értékeket felvonultató, gondoskodó munkáltatói márkát teremt.

Hogyan hatott a covid a marketingre?

Hatott is és nem is. Egy éve teljes átalakulás indult meghatározott iparágak munkaerőpiacain. Itt jön képbe a már említett white collar és a blue collar: mivel a világ jelentős időre szinte teljesen átállt home office-ra, nagyrészt azok a munkák maradhattak termelékenyek, amelyeket lehetett otthonról is végezni. Amíg egy repülőgép sofőrje nem vezethet otthoni szimulátorról, egy szakképzett munkaerő nem – vagy csak korlátozottan – állhat oda a gépekhez, addig egy könyvelő, egy mérnök az ágyában ülve is elvégezheti ugyanazt a munkát.

Ez persze fejtörést okozott a HR-nek és a vele együtt az employer brandingen lelkiismeretesen dolgozó PR-osztályoknak, és cégeknek is. Hogyan lehet hatékonyan tartani a kapcsolatot a munkatárssal? Hogyan kommunikáljon a céged, ha még te sem tudod mi lesz, de a munkatársaid várják a megnyugtató válaszokat? A megváltozott munkakörnyezet, és –stílus más hozzáállást igényelt mindenki részéről.

Mindent összevetve: a covid csak felgyorsította azt a folyamatot, amely felé eleve haladt a világ. A folyásszerű ütemet felváltotta a rohamtempó: minél hamarabb álljon rá minden cég a webes kereskedelemre, az online tárgyalásokra – minél nagyobb előnnyel és minél nagyobb profittal. Már, ha lehet, ugye. És így teljes a kép: a világ felgyorsult. És csak gyorsabb lesz, mint valaha.

Tippek hogyan alapozd meg a jó munkáltatói márkát!

Több éve dolgozunk együtt egy globális szintű tevékenységet folytató vállalattal (amelynek a nevét titoktartási kötelezettségünk miatt nem tesszük közzé). A kihívás komoly és újszerű kreativitást igényel a közös munkában: olyan munkatársakat szeretnénk megszólítani a partnerünkkel, akikben egyesül a munka iránti szenvedély és a kiválóságra való törekvés. A vállalatot a nagy válságot követő konszolidáció növekvő megrendelései, prosperáló gazdasági eredményei a létszámbővítés felé vezették mind termelési, mind adminisztratív munkaterületen. A kihíváshoz fontos tényezőként beszámított, hogy a keleti régió munkáltatói között egyre nagyobb verseny bontakozott ki a kvalifikált munkaerőért, továbbá a termelési területeken jelentkező munkaerő mozgások komoly fejtörést okoznak akkor, ha a kitűzött stratégiai célokat szeretnék tartani. Így amikor a menedzsment megkeresett minket a beszélgetések során nagyon hamar körvonalazódott, hogy itt egy a célcsoportokkal, stakeholderekkel, munkavállalókkal folytatott folyamatos kommunikációra alapozott employer branding stratégiát kell kidolgozni. Emellett látszott, hogy szükség van arra, hogy az integrált kommunikációt és a hatékony krízismenedzsment alapjait lefektetessük, ezeket együtt a szervezet és környezete egészére alkalmazzuk.

Milyen tapasztalatunk származott a közös munkából? Most megosztjuk veled ezeket tippek formájában, hogy nálad is jobb és jobb önéletrajzok érkezzenek:

Alapozz a folyamatos jelenlétre!
Az elsődleges cél az volt, hogy csökkentsük a „távolságot” a munkavállaló és a szervezet egésze között, a kétirányú információáramlást lehetővé téve hatékony csatornákat építsünk ki a vállalat és a környezete, a menedzsment és a dolgozók között. Az otthonos hangulat megteremtése nem egy átütő kampányon, hanem a napi kis figyelmességeken, az őszinte és emberi – lásd lentebb – kommunikáción múlik. Ezt azonban nem időszakosan kell és érdemes adni, hanem jelen kell lenni a hétköznapokban.

Törekedj arra, hogy jó csatornákat válogass össze!
Amikor a kommunikációs csatornákat választottuk ki törekedtünk a maximális célcsoport elérésre, ehhez ATL és BTL eszközöket, klasszikus és új médiamegoldásokat társító médiamix-szet is javasoltunk. A Facebookon, LinkedInen futtatott toborzástámogató és lead generáló kampányok mellett párhuzamosan gondolkodtunk helyi- és országos sajtóorgánumokban, vállalati kiadványokban, közterületeken elhelyezett hirdetési felületekben, jármű hirdetésekben, online állásportálokban.

Kommunikálj folyamatosan, vizsgáld felül alaposan!
A toborzás támogatása mellett napi szinten nyújtunk kommunikációs supportot a vállalat hr-kommunikációs részlege számára, krízismenedzsment és kampánytervezés és kivitelezés területeken. A hatékony belső kommunikáció, a dolgozói elkötelezettség fejlesztése érdekében, corporate designban elkészítettük a vállalat belső használati kiadványait, vállalati magazinokat, létrehoztuk a dolgozók zárt Facebook és LinkedIn csoportját. Ezeket és a fenti lépéseket pedig határozott időközönként értelmezzük, felülvizsgáljuk.

Légy emberi!
Ehhez pedig egy közvetlen, a vállalati kommunikáció hátrányait messze elkerülő emberi hangot választottunk, amelyben szervezett kampányok keretében maguk a munkavállalók mesélik el saját sikertörténetüket, közvetítik a személyes motivációjukat összességében a vállalat kultúráját. A nemzetközi cégeknél igazán kihívást jelentő feladat, hogy elhagyjuk a nagyvállalati „beszédet”, de remek alapot adhat ennek kialakításához, ha azokhoz a valós értékekhez nyúlunk, amelyet a cég valóban ad a munkavállalóinak. Egy valóban emberközpontú szemléletnél, már lényegesen egyszerűbb az emberi hangot is megtalálni a kommunikációban.

Bár átalakult ugyan a világ, de a kihívások talán nem sokat változtak, ha a megfelelő munkatársaink megtalálásáról és megtartásáról van szó. Bízunk benne, hogy ezzel a néhány tanáccsal és gondolattal már tudtunk segíteni, de ha mélyebben érdekel a téma és beszélgetnél velünk egyet róla, akkor keress meg minket ITT!

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

    A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

    Kapcsolat

    Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

      A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.