fbpx

Hogyan használhatja a márkád a podcasteket?

Írta: Mikos Ákos
//

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy brand sikeres legyen a podcast szférában? Egyáltalán tudja-e használni a 2020-as évekre Magyarországon is berobbanó formátumot a márkád? Ebben szeretnénk segíteni ezzel a cikkel. Máris mutatjuk a legfontosabb irányelveket.

Podcastekről, sőt akár podcastekben beszélni 2020-ban egy teljesen elfogadott dologgá vált. Érdekes azonban látni, hogy amíg a jellemzően 20 és 40 év közötti korosztály egy része – még kisebb része, mint azt szeretnék – teljesen tisztában van a fogalommal, mi több az életének egy jelentős részét teszi ki a podcast tartalmak fogyasztása, addig a tőlük fiatalabbak és/vagy idősebbeknek fogalmuk sincs arról, hogy eszik, vagy isszák a podcasteket.

Amikor ezt a cikket írom, akkor végig a magyar tapasztalatokra hagyatkozom. Azért csak tapasztalatokra, mert idehaza semmilyen összetettebb, egy nagyobb elemzés fogalmát kimerítő felmérés nem készült a podcast fogyasztási szokásokról. Egy-két törekvés született az utóbbi időben, de ezek nem reprezentatív mintát felölelő kezdeményezések. Közben a hazai piac igényelne több ilyet is, mert csak az elmúlt két évben kb. 100-ről 300-ra nőtt az aktív műsorok száma és mindegyik műsor konkrét tervekkel rendelkezik arra nézvést, hogy hogyan hódítsa meg a leendő közönségüket.

Ez miért fontos?

A tapasztalat azt mutatja, hogy

a podcastek világába éppen belépő új hallgató átlag 3-4 másik műsort bekövet.

Tehát minden elinduló műsor ott hordozza a lehetőséget, hogy lehet az én műsoromra “hozza” az új hallgatókat. Ez őrületes lehetőség. Ezért is örülök, ha már csak egy kicsit is elgondolkodtál azon, hogy indítasz egy műsort.

Ki írja ezt a cikket? Mikos Ákos vagyok. 11 év kereskedelmi rádiózás után kezdtem el foglalkozni a podcastekkel, hogy mára a több mint hatszáz tagot számláló Magyar Podcasterek csoport szerkesztőjeként segíthessem az induló és már alkotó műsorgyártókat.

Amikor a kommunikációs stratégiádon/online marketingen gondolkozol eszedbe kell jutnia a podcasteknek. Nem azért mert létszükséglet, hanem azért mert megkerülhetetlenné kezdenek válni. Egy olyan aspektust hoznak a tartalmi skáládba, amely egy teljesen más szintet képvisel.

Milyen előnyei vannak egy podcastnek?

Felszabadultabb

Amíg a téged hallgató tud szinte bármit csinálni, vagyis szabad, addig a téged olvasó/néző a gép elé cövekelt, lekötött. A podcastek legnagyobb előnye, hogy a fogyasztóját nem állítja kényszerpályára. Hasonlóan a rádióhoz a podcastek legnagyobb előnye, hogy autóvezetés, takarítás, edzés, kutyasétáltatás és a csuda tudja mi közben is lehet hallgatni. Ráadásul a vizuális előnyöket leszámítva egy sokkal mélyebb befogadó attitűdöt eredményez. Erre azonban szánjunk egy másik pontot.

Nagyobb az elköteleződés

A podcasteket intim, befogadó környezetben hallgatjuk. Ez nem zene, hogy háttérben elzötykölődjön. A podcastekre odafigyelnek – pláne, ha értékes is a kontent – és befogadóak az elhangzottakkal kapcsolatban. Ráadásul a hallgatások nagy része fejhallgatón keresztül történik, amely egyfajta belső beszélgetést eredményez a befogadóval. A hallgatóban, benne szól a műsor. A műsor fogyasztása pedig olyan, mintha egy diskurzust folytatna magával.

Megmozgatja a fantáziát

Pontosan azért, amiért nem használ képeket jelentősen megmozgatja a fantáziát. Ez egy olyan speciális agyi aktivitást indít be, melynek révén megtanult események nem tárgyi szinten rögzülnek, hanem mélyebben leképeződnek. Azáltal, hogy elképzeljük a hallottakat vissza ugyan nem tudjuk majd mondani az elhangzó évszámokat, de az összefüggéseit jobban fogjuk érteni.

A tanuláshoz sokan preferálják az audió alapú anyagokat – az emberek 65%-a igaz vizuális alapú, de kb. 30%-uk a tanuláshoz szereti a hangot. Ez persze mind csak abból a szempontból érdekes, hogy a leendő hallgatód mennyire fogja szeretni magát a formátumot. Tudja-e ezeket az előnyöket kamatoztatni, belátni? Ha igen, akkor ő is ráérez az ízére. Ha nem, akkor nem biztos, hogy rendszeres podcast fogyasztó lesz. A kérdés azonban most sokkal inkább az:

Milyen előnyöket tartogat egy brand számára a podcast?

A válasz előtt fontos leszögezni valamit. Hamarosan egy válaszúthoz érkezünk. Ha már eljátszottál a gondolattal, hogy “de jó lenne egy podcast” érdemes azt eldönteni először, hogy ebből a bumm!-ból hogyan veszed ki a márkáddal a részed:

 1. Saját műsorod lesz?
 2. Szerepelsz mások műsorában?

Mindkét megközelítés valid lehetőségeket tartogat, de más-más erőforrásokat követel. Hamarosan ebben is segítek, de először nézzük, hogy milyen előnyöket tartogat egy brand számára szerepelni egy podcastben – vagy így, vagy úgy:

 • Brandépítésre tökéletesen alkalmas: az adott értékkel, a személyes hangnemmel és a kvázi társalgással a branded élő(bb) kapcsolatot kezd el kialakítani közönségével.
 • Leadeket szerezhetsz általa: Mint forgalomterelési technika is hatásos, de új érdeklődők gyűjtésére is alkalmas.
 • Javulhat a céged kommunikációja: Sokszor csak az kell, hogy hangosan összefoglald, amit addig is tudtál, de nem mondtad ki. Csak ennyi is elég, hogy világosabban kommunikálj!
 • Szakértői státuszt ad: Ha egy területen komoly műsort raksz le az asztalra nagyon hamar egy adott terület szakértőjévé válhatsz.
 • Segít a SEO-ban: Ha egy jó epizódhoz készítesz egy remek és tartalmas leírást, akkor már csak egy lépés, hogy legyen egy blog cikked. Ezzel pedig máris duplán, vagy akár triplán lendítettél a SEO lehetőségeiden.
 • Bevételt is termelhet: Ha elegen hallgatnak, akkor tulajdonképpen a területed influenszerévé is válhatsz. Így értékesítheted a műsorodat.

Ha továbbra sem vagy biztos abban, hogy a podcasting megfelelő választás-e a márkádnak, akkor érdemes ezeken a kérdéseken átrágni magad:

 • Szeretnél kapcsolatot építeni közted és a közönséged között?
 • Van értékes információd, tudásod, amelyet szívesen megosztanál?
 • Képes és hajlandó vagy rendszeresen beszélni a termékedről, a szolgáltatásodról, szakágadról?
 • Egyáltalán hallgat a közönséged podcasteket?

És a legfontosabb:

 • Neked, vagy a csapatod valamelyik tagjának van-e szenvedélyes vágya műsort készíteni?

Ha csak egyre is igen volt a válaszod, akkor már érdemes foglalkoznod a témával. Ha az utolsónál a levegőbe bokszoltál és felkiáltottál, akkor máris kezd el. Na, de akkor a nagy kérdés, hogy hogyan?

Indítsak sajátot, vagy vegyek részt a podcast közösség életében máshogy?

Nézzük az egyik és a másik pro és kontra összehasonlítását.

Együttműködni más podcastekkel

Az együttműködés legalább háromféleképpen megvalósulhat a branded és egy podcast között:

 1. Hirdetsz a podcastben.
 2. Vendégként részt veszel a műsorban.
 3. Szponzorálsz egy podcastet.

Az elsőnél tulajdonképpen klasszikus reklám elhelyezés zajlik egy spot, vagy említés erejéig a műsor aktuális részének elején (pre-roll), közepén (mid-roll), vagy végén (post-roll).
Pro tipp: a felmérések azt mutatják sokkal értékesebbek és elfogadottabbak azok a hirdetések, amelyeket a műsor házigazdája saját hangján olvas be/mondd el.

A másodiknál egy érdekes témát szállítasz az adott podcastnek és ha egyezik a nézetetek arról, hogy ez belefér-e az adott műsor életébe, akkor vendégként mehetsz beszélni a neked fontos ügyről. Ez olykor “ingyenes” lehetőség. A podcastek egy idő után vadásszák a jó vendégeket és mivel te élsz-halsz az ügyedért biztos, hogy jól fogsz tudni mesélni róla. Azért is üdvös belépni ebbe a közegbe, mert ma itthon ugyanaz a 15-20 szakértő jár körbe a műsorokban és egy-egy üdítő új jelenség mindig sokat ad a műsornak és a szereplőnek is. A harmadik lehetőség már érdekesebb lehetőségeket tartogat. Ez olyan, mintha x epizód erejéig összeolvadna a műsorod a kiválasztott (és szerencsésen egymásra talált) podcasttel. A rizikó kevesebb, energiát sem neked kell beleölnöd, de mégis kidomborodhat az üzeneted, az ügyed a tartalmon keresztül akár vendégeskedésben, akár a tartalmak közös terelésében. Akár ezek ötvözetében.

Vizsgáljuk meg ez utóbbit egy kicsit:

Szponzoráció

Pro:

 • Te választhatod ki, hogy kivel szeretnél együttműködni
 • Kevesebb időt vesz el tőled
 • Garantált közönséget ad, mivel kiindulási pontban is számíthatsz hallgatókra.

Kontra:

 • Költsége van. Idehaza nem beszélhetünk nagy összegekről, de mégis kiadással jár.
 • Ugyanúgy energiát kell beleölni, ráadásul a végeredmény sokszor nem tőled függ.

Saját podcast

Pro:

 • Lojális közönséget kapsz, azaz az itt megszerzett közönség csak a te ügyedhez fog kapcsolódni.
 • Kontroll alatt tarthatod a saját közönségedet.
 • Egy összetéveszthetetlen egyedi hangot tud adni.

Kontra:

 • Egy taligányi időt kell beletenned.
 • Ahogy felépítetted a márkádat, úgy a podcastednek is építenie kell a sajátját.

Aztán létezik egy öszvér megoldás is: a branded podcastek világa. Ebbe azonban már nem mennénk most bele. Ha tetszett jelezd nekünk bátran, azt pedig szívesen vesszük, ha megírod, hogy milyen podcasteket szoktál hallgatni és tervezel-e sajátot? Ha pedig kérdésed lenne még, akkor a Start Hang csapatával is tudsz beszélgetni a lehetőségekről, vagy szóba hozhatod Magyar Podcasterek csoportban, ahol szeretettel várlak tartalmas beszélgetésekre.

Köszönöm a figyelmedet!
Izgalmas fejlődést kívánunk Neked és csapatodnak!

Mikos Ákos

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

  A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

  Kapcsolat

  Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

   A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.