fbpx

Hogy kerülnek szövegkiemelő filcek egy hírportálra? 

Írta: Kerekes Zoltán
//

A Dehir.hu szerkesztősége azzal a felkéréssel fordult hozzánk, hogy szeretné a portál megjelenését frissíteni, a híroldalt egy dinamikusabb és fiatalokat is megszólító csatornává tenni, azzal a kikötéssel, hogy a fejlesztést a korábbi struktúra megtartásával képzelik el. A feladatunk tehát a logó és színvilág újragondolására volt.

A hírportál tömegmédium. Tömegekhez szól, informál, tájékoztat, update-el, szórakoztat, befolyásol. Tömegek keresik fel naponta információéhség csillapítása céljából. Ébredés után vagy lefekvés előtt, a napi rutinfeladatok közé csempészett én-időben görgetünk hírről-hírre, rovatról-rovatra. A kedvenc hírportálod az életed részévé válik, böngésződben beállítod kezdőoldalként, letöltöd az App-ját, értesítéseket kérsz, együtt rezegtek, éjjel-nappal. A kedvenc hírportálod a komfortzónáddá válik, ahol otthonosan mozogsz, jól ismered fejléctől-láblécig. A hírportálok felépítése – a mindenki számára könnyű tájékozódás céljából – webes klisékre épül. Egyedisége leginkább a színeiben rejlik. A színek a Dehir.hu esetében is sokfunkciós feladatot látnak el: megkönnyítik a beazonosíthatóságát, érzéseket keltenek, segítenek asszociációs folyamataidban, megkönnyítik számodra a tájékozódást, támogatják a fontos és kiemelt tartalmak gyors megtalálását.

Most nézzük milyen gondolatok mentén haladtunk a munkában. Először a korábbi egykomponensű zöld logó kapott egy többkomponensű dizájnt, színátmenetek használatával dinamizmust adva megjelenéséhez. Ezután a főoldalon szerettünk volna – elsősorban a színek erejére támaszkodva – egy vizuális navigációs rendszert kialakítani. Olyan színeket kerestünk, amelyek figyelemfelkeltőek és erős kontrasztot képeznek a hírportál világos háttere és fekete betűi környezetében.

Ebből kiindulva fogalmazódott meg a “szövegkiemelő filcek” koncepciója. A két telített neonszín együttes használatához az ötletet az a bizonyos eszköz adta, amelyet közép- és felsőfokú tanulmányaik során – dolgozatra, ZH-ra, szigorlatra készülve – mindannyian gyakran használtunk: ő a szövegkiemelő filc.

Te is hallod a száradó filc hangját csikorogni a papíron? Mindenki memóriájába beleégtek ezek a rikító zöld és pink színek. Ezeket a színeket lényeges információk kiemelésére tervezték, kipróbáltuk őket az internetes hírfolyamban is.

Pontosan tudtuk, ezzel a funkcionalitást az esztétikum szintjére emeljük!

Azt is tudtuk, hogy ez vékony jég és ezzel megosztóak leszünk a jelenlegi olvasók körében. Azonban az ötletet megrendelői oldalon pozitívan fogadták. Jöhetett a kidolgozás.

Itt és most, tegyünk említést a színkontraszt jelenségről és funkciójáról:

A színkontraszt a figyelemfelkeltés eszköze. Vagyis egy, a környezetéhez képest eltérő szín egyből szembeötlik, vonzza a szemet. A szokatlan szín jellege, erőssége, elhelyezkedése gyorsan feltűnik a nézőnek, olvasónak.

Koncepciónkban a fiatalokat is megszólító figyelemkeltő vizuális eszközök között tehát előkelő helyen állnak a színek: vagyis a neon kontra monokróm színkontraszt-jelenség.

Környezet és a fókuszpont, vagyis a kiemelt tartalom szoros kölcsönhatásban van, oda-vissza támogatják egymást. Bizonyára gyakran tapasztaltad Te is, hogy egy színárnyalat megváltozik különböző másik színek szomszédságában, míg az egyik a környezetbe belesimul, a másik a környezetből szinte kirobban. Ebből pedig logikusan következik, hogy a figyelemfelkeltés mindig csak a környezethez viszonyítva működik. Egy szín soha sem önmagában, hanem más színekkel összefüggésben lehet csak hangsúlyos, a figyelemfelkeltő erő nehezen kapcsolható egyetlen színhez.

Most nézzük a Dehir.hu esetében a highlight-okat, a fókuszpontokat! Mivel hírportálról beszélünk, a válasz magától értetődő: címek, lead-ek, CTA-k, rovat-keretek, kulcsmondatok. Ezeken a fókuszpontokon használjuk tehát a zöld és pink neon színeket, lágy színátmenetekkel (grádiens) ötvözve.

Hogy a kikevert színekkel megfelelően kommunikáljunk, fontos feladatunk volt a látvány strukturálása. Ebben pedig a fiatalabb generációk internethasználati és tartalomfogyasztási szokásaira támaszkodtunk.

Azt gondoljuk, minél fiatalabb egy látogató, annál gyorsabban akarja látni és átlátni a struktúrát, ösztönösen igyekszik tájékozódni, mindent a leggyorsabban áttekinteni.

Különösen az online környezetben van erre szükség, az észlelést és érzékelést megkönnyítik a vizuális kapaszkodók, melyek azonnal feltűnnek, mert valamiben eltérnek környezetüktől. A kapaszkodópontok akkor segítenek, ha nem pusztán kitűnnek környezetükből, de valamilyen rendezettséget is mutatnak. Ebben igyekeztünk koncepcionálisak lenni: dehir.hu.

Kerekes Zoltán

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

    A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

    Kapcsolat

    Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

      A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.