fbpx

X ≠ Y ≠ Z. Generációk az online kommunikációban

Írta: Erneszt Annamária
//

A célcsoport kiválasztása meghatározó lépés egy kampány megtervezése során. Fontos tisztában lennük vele, hogy kinek akarunk eladni, szolgáltatást nyújtani. Ezután szeretnénk elérni, megszólítani őket, felkelteni az érdeklődésüket. Itt merülnek fel azok a bizonyos kérdések, hogy hol? és hogyan?

A válasz nem mindig egyszerű. Tapasztalatainkra is támaszkodhatunk, de a világ és a technológia gyorsan változik, nehéz napról-napra követni. A különböző célcsoportok tagjait nehéz egységként kezelni, általánosítani. Egy biztos kiinduló pontunk lehet, ha tisztában vagyunk a generációs különbségekkel.

Miért is a generációk? „A generációkat a közös tapasztalatok, életélmények, végső soron a közös értékek fűzik össze” – Törőcsik Mária.

Vagyis a kommunikáció, információkeresés és a különböző platformok használata hasonló egyes generációkon belül. Bejegyzésünk ezeket a hasonlóságokat összegzi.

X

X generációsnak tekinthetők az 1965-1980 közötti születésűek. Általánosságban elmondható, hogy a mai 40 és 55 éves korosztályba tartozók a legjobban iskolázottak és jobban szeretnek csapatban dolgozni. Felnőttkorukban kellett megismerkedniük az internet világával és az új technológiákkal.

Számukra nehezebb az újabb és újabb platformok elsajátítása, problémát okoz a használatuk. Ha információra van szükségük, akkor az internet használat csak a második helyen áll. Viszont nagyrészük már online vásárol. Megfontoltak és minden információt próbálnak begyűjteni a termékről vagy szolgáltatásról. Fontos számukra a státusz kérdése és a társadalmi elhelyezés, így olyan termékek iránt érdeklődnek, ami a magasabb státuszt vagy egyediséget ígér. Fent vannak a közösségi oldalakon, amelyeket nem minden esetben használnak jól. Leginkább a Facebookon találhatóak meg. Az okostelefonok nagy térhódítása ellenére, a korosztálynak körülbelül a fele rendelkezik vele. A letölthető alkalmazásokat nem annyira használják, inkább egy-kettőt rendszeresen. Továbbá nagyrészükre jellemző, hogy a szöveges adatokat preferálják.

Cikkünk szerzője Erneszt Annamária, az Edutus Egyetem Kereskedelem és marketing szakos hallgatója content marketing szakirányon.

Y

Az Y generáció már az internettel együtt nőtt fel. Ők a mai 25-38 éves korosztály. Egy technikai újításokkal felgyorsult világot képviselnek. Számukra egyértelmű az internet vagy az okostelefon használata.

Leginkább a YouTube, Skype, Instagram és LinkedIn közösségi hálózatokat használják. Ezután következik a Facebook és Snapchat. Több platformot is tudnak egyszerre kezelni. Szeretnek online vásárolni vagy ügyeket intézni. Az újabb fejlesztésekre nyitottak, hamar tudnak alkalmazkodni. Impulzusvásárlók, keresik az új élményeket és ingereket. Általánosságban nem szívesen vásárolnak drága termékeket és nem ragaszkodnak egy márkához. Választás előtt a szakfórumokon tájékozódnak.

Z

A mai 13 és 24 év közötti korosztály, a Z generáció számára elképzelhetetlen az internet nélküli világ.

Az ötletes és releváns hirdetésekre nyitottak. Fontos számukra, hogy a termék élményt is nyújtson. Különböző influencerektől és videoblogokból inspirálódnak. Szívesen használják a Facebook és Instagram történetek platformjait. Vásárlásnál nagyon figyelnek az ár-érték arányra. Véleményüket megosztják a közösségi felületeken. Hamarabb felkeltik az érdeklődésüket a képek, infografikák vagy a videós tartalmak. Elvárásuk a hitelesség és a személyes bevonás. Az internethasználat szokásaik eltérőek és másképpen értelmezik az információkat.

Az Y és Z esetében közös pont a gyakori közösségi média használat, az árérzékenység és az élményszerzés.

A Z generáció számára folyamatos ingerközvetítés szükséges. Változékonynak, megújulónak kell lenni, hogy érdeklődésük megmaradjon. Figyelmüket nem tartják fent sokáig, tehát a kommunikáció során a lényegre törekvés, rövid üzenet lehet megoldás. Ez a legszélesebb piac, így érdemes több időt szánni a megnyerésükre.

Minden korosztálynak más tulajdonságai vannak, eltérően értelmezik az őket érő hatásokat. A különféle generációk megszólítására és elérésére különböző stratégiákat kell kialakítani.

Nem utolsósorban a kommunikációs szakemberek feladata, hogy a sikeres kampányok érdekében megértsék a generációs különbségeket.

Erneszt Annamária

Ugrás a starthang.com-ra

További cikkek

További cikkek

Kapcsolat

Érdekel a közös munka, árajánlatot kérek

    A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.

    Kapcsolat

    Szakmai kérdésem van, visszahívást kérek

      A megkeresésekre legfeljebb 3 munkanapon belül válaszolunk.